Vill du bli annonsör här på Maktskifte 2010? Maila oss!

Sunday, September 24, 2006

Slutspelshockey i september

Ny säsong, nytt lag, nya förutsättningar och Bros i Borgen är tillbaka i etern igen!

Många var säkerligen aningen skeptiska när de slog på tv:n igår för att se finalreprien mellan Färjestad och Frölunda. Inte mycket imponerade i torsdags. Osäkert passningsspel. Uselt försvarsspel. Darrigt målvaktsspel.
Igår var läget anorlunda. Helt plötsligt bjöd Frölunda upp till dans och matchen utvecklade sig till att bli en match i sann slutspelskaraktär. Gött röj på läktarna, tufft på isen och snygga mål. Slutspelshockey!

Några som däremot inte höll slutspelsklass var de tre i svartvit-randigt, med huvuddomare Lärking i spetsen. Två situationer var avgörande för matchens utveckling.

1. Antti-Jussi Niemi tar sats och sätter in en hård tackling på en hemmaspelare. Tackling ser helt korrekt ut, men tar hårt. Hemmaspelaren blir liggande och linjedomaren som står bredvid blåser av. Så långt helt rätt, givetvis skall spelet blåsas av om en spelare ligger skadad. På tv-bilderna syns det att huvuddomare Lärking inte har sett tacklingen i fråga. Han rådgör med linjemannen och matchstraff utdöms. Tackling mot huvudet. Okey?
2. Niklas Andersson sätter ut "röva" för att hindra en framrusande hemmaspelare. Tacklingen nuddar knappt hemmaspelaren, Per Ledin, som dock ligger kvar och vrider sig på isen.
Matchstraff igen. Okey?

Trenden är tydlig. Tilltag som tidigare knappt gett en utvisning bedöms nu i samband med de nya tolkningarna genast hårdare. Jag trodde dock att de nya bedömningarna skulle få bort onödiga hakningar och spelförstörande moment, inte tacklingarna!

Kommer spelarna lära sig de nya, ojämna, bedömnigarna eller kommer domarna backa i sin nivå vart det lider? Är de svenska domarna bra nog för ett sånt här projekt? Nivån är ju trots allt väldigt ojämn, kan det bero på att det bara är ett fåtal domare som är duktiga nog att hänga med? To be continued...

0 Kommentarer:

Post a Comment

<< Home